04-11-2016: Schelpen decoraties maken - John Warmerdam - Hillegom

Verzorgd door:Hanneke en Rie.

Deze keer een workshop “schelpen decoraties maken “ in de kas van John Warmerdam in Hillegom.Altijd leuk een activiteit, hoewel Nynke daar een andere menig over heeft. Maar toch gaat Nynke mee en stimuleert ons in onze activiteit.

De dag begint natuurlijk met koffie en gebak. Gezellig weer bijkletsen en dan een rondleiding door het bedrijf en zover het oog reikt zien we schelpen en nog eens schelpen in alle kleuren, maten en soorten. Schelpen gordijnen, hangers, schalen, bakjes en nog veel meer decoraties.

Na de rondleiding geeft John Warmerdam een demonstratie hoe  je het glazen schaaltje dat iedereen krijgt, kan vullen met schelpen en vetplantjes. Hij laat ook verschillende grote schelpen zien o.a een mooie rose “ zeepok ”. Dit is een soort schelp die onder aan zeeschepen blijven vast zitten en steeds groter worden.


Margret is meteen verliefd op de zeepok en besluit dat ze haar vetplantjes niet in een glazen schaaltje doet, maar in die mooie zeepok.Hiervoor moet wel € 5,00 worden bijbetaald. Ik zelf ga ook op zoek naar zo’n mooie zeepok en besluit ook die te vullen met plantjes. Iedereen gaat aan de slag en sommigen zoeken een ander bakje of schaaltje uit om te vullen. Er ontstaan prachtige creaties.


Dan is het tijd voor de lunch. John en zijn personeel dekken een lange tafel. We krijgen  wortel-sinaasappelsoep die door de vrouw van John is gemaakt. Een heerlijke bijzondere soep, belegde broodjes en koffie en thee. Maar wat een verrassing : Rie en Hanneke hebben voor een flesje wijn gezorgd. Dat geeft toch wel weer een extra genots momentje.  (Recept van de soep onder aan de pagina.)



Dan is ook deze dag weer voorbij en wie een ander bakje heeft genomen of nog iets leuks wil kopen, moet dat nog even afrekenen. Margret en ik moeten onze rose pok afrekenen en nu wil John dat wij ook voor de plantjes betalen die we erin hebben gezet. We zijn verbaasd, en vragen waarom. Iedereen mocht zijn bakje vullen zonder extra kosten en nu moeten wij de plantjes betalen? We hebben toch al voor de workshop, inclusief plantjes betaald? Omdat we het in de Pok hebben gezet, vindt John, moeten de plantjes extra betaald worden. Daar zijn wij het niet mee eens. Uiteindelijk krijgen wij de plantjes zo mee, maar er blijft toch een nare nasmaak achter.

Verder gaat iedereen tevreden met zijn schelpen creatie naar huis.
Met dank aan Hanneke en Rie voor dit inspirerende uitje.


                                              Wortel- sinaasappel soep

 Ingrediënten                                     Bereiding

1 kg wortelen                           Schil de wortels en snijd ze in flinke stukken. verspreid ze over
1 kleine knoflook bol                een bakplaat samen met de knoflook tenen, een deel van de
1 kleine ui                                kruiden, 2 el olijfolie en een snuf zout. Bak in de oven op 190 gr
4 el olijfolie                             tot de wortels helemaal gaar zijn.
1/2 tl gemberpoeder                Pel en snipper de ui. Verhit in een pan 2 el olijfolie en bak de
1 el vers geraspte gember         geraspte gember en het gemberpoeder even aan. Voeg de ui toe     
sap van 1 citroen                      en bak tot hij zacht is.(laat niet verbranden,voeg indien nodig wat
sap van 2 sinaasappels              water toe)Doe de gebakken wortels en knoflook ook in de pan.
750 ml groentebouillon             Giet de bouillon erbij en voeg nog wat extra kruiden toe.Laat alles
zout                                         10 min zachtjes koken en pureer alles vervolgens samen met het
zwarte peper                            citroen- en sinaasappelsap tot een glad geheel. Breng op smaak
verse kruiden, tijm of salie       met peper en zout. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan
125 ml zure room                      goudbruin. Serveer iedere kom soep met een lepel zure room erin
110 gr amandelschaafsel           en bestrooi met amandel. Garneer met een sinaasappelschijfje.

 

Verslag door:Tiny (webmaster)